• 2022. 09. 29. csütörtök
    Mihály
  • 2 ℃
    6 ℃
  • Akciós autók Önnek!

Így válasszuk ki a számunkra megfelelő mosógépet

A megfelelő mosógép kiválasztása nem okozhat fejtörést, ha kellő figyelmet fordítunk rá. Érdemes alaposan mérlegelni, hiszen egy megfontolt döntéssel akár jelentős összeget takaríthatunk meg. Összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amikre mindenképpen érdemes figyelni.

- WomenTime

Mielőtt áttekintenénk a kiválasztás legfőbb szempontjait, érdemes szót ejteni arról a lakossági véleményről, miszerint a mai gépek élettartama jelentősen rövidebb a korábbiaknál. Mivel a gyártók nem kommunikálnak ezzel kapcsolatban egyértelmű állásfoglalást, az egyik szaküzlet eladóját kérdeztük a kérdéssel kapcsolatban. Szerinte a jelenség hátterében egyértelműen a felgyorsult innováció áll; a 8-10 évvel ezelőtt gyártott mosógépek elavultnak számítanak a maiakhoz képest, amelyek energiahatékonyabbak, alaposabb tisztításra képesek, illetve számos kényelmi funkcióval rendelkeznek. Nem meglepő, hogy a vásárlók gyakran a még működőképes, de elavult gépeket lecserélik.

Ha új mosógépet szeretnénk vásárolni, elsőként a típussal kapcsolatban kell döntést hoznunk. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a döntés nem ízlés kérdése hiszen a különböző megoldások elsősorban a helytakarékosságot szolgálják. A hazai kereskedelmi forgalomban jellemzően háromféle megoldással találkozunk; ezek a hagyományos elöltöltős, a felültöltős és a keskeny elöltöltős gépek. Természetesen a hagyományos gépek rendelkeznek legnagyobb helyigénnyel, ráadásul esetükben az előrefelé nyíló ajtóval is számolni kell. Meg kell említeni velük kapcsolatban, hogy kiváló hatékonyságra képesek, így rendszerint ideális választást jelentenek minden háztartás számára, ahol kellő szabad terület áll rendelkezésre.

Bizonyos esetekben azonban helytakarékosságra van szükség; ilyen esetekben érdemes szemügyre venni a felültöltős gépeket. Gyakorlatilag a fürdőszoba sarkában is elhelyezhetők, rendkívül kis helyet foglalnak és az előrefelé nyíló ajtó sem okozhat gondot esetükben, de a kialakításuk miatt rosszabb energiahatékonysággal rendelkeznek. A két típus előnyös tulajdonságait igyekeznek egyesíteni a keskeny elöltöltős gépek, amelyeket helytakarékosnak nevezünk ugyan, e tekintetben mégsem képesek felvenni a versenyt a felültöltős változatokkal. Viszont energiatakarékosak és nagyszerű hatékonyságra képesek.

Figyelmet kell fordítani a megfelelő dobkapacitásra is. Noha létezik általános javaslat, miszerint egyedül élők számára 4 kg, pároknak 5-6 kg, családoknak 6 kg feletti dobkapacitás lehet ideális, ezt a javaslatot a ruháink koszolódási sebessége, illetve a mosási szokásaink felülírhatják. Noha ma már vásárolhatunk súlyautomatikával rendelkező készüléket, amelyek a töltet nagyságához igazítják a felhasznált víz és mosószer mennyiségét, így csökkenthető a villamos energia vesztesége, de némi pazarlással még így is kell számolni.

Természetesen további szempontokra is érdemes figyelmet fordítani. Ilyen az energiaosztály; minél magasabb osztályba sorolt a készülék, annál jobb energiahatékonysággal rendelkezik. Fontos tudni, hogy az idei év tavaszán a besorolások megváltoztak, ma már nem találkozunk pluszos jelölésekkel, így az összehasonlítás igencsak nehézzé vált. Ne feledkezzünk meg a zajszint kérdéséről sem.

Ha a készüléket nyitott térben szeretnénk elhelyezni, válasszunk olyan megoldást, ami zajcsökkentő elemeket tartalmaz. Ha kellő figyelmet fordítunk a kiválasztásra, egészen biztosan olyan készülékre teszünk szert, amit hosszú éveken keresztül nagy megelégedettséggel használhatunk.


Szponzorált cikk

Ezek is érdekelhetik